Odvodňovací zařízení

Kalová koncovka, nebo také odvodňovací zařízení, a její bájné výhody jsou v dnešní době poměrně rozšířené. Není však pravidlem, že by každá ČOV měla vlastní kalovou koncovku. Jen pro přiblížení – mezi hlavní výhody patří úspora nákladů spojených s vyvážením kalů, možnost plné automatizace a v případě výstavby nové ČOV může zakomponování kalové koncovky do systému snížit nadměrnou požadovanou velikost kalojemu. I v případě výměny stávajícího zařízení za novější kalovou koncovku může dojít k finanční úspoře – servis, pravidelné výměny dílů nebo externí odvodnění nejsou levnou záležitostí a peníze, které vynaložíte na prodlužování smrti stávajícího zařízení mohou posloužit na lepší účely.

Kalové koncovky, jako šnekové lisy, jsou navíc energeticky nenáročné a přitom vysoce účinné.

Obavy z výměny hoďte za hlavu

Pokud zvažujete výměnu stávajícího zařízení nebo vybavení ČOV novým odvodňovacím zařízením, pravděpodobně máte obavy ohledně samotného procesu výběru. Pro tyto situace nabízíme odborné konzultace stávajícího a budoucího stavu, při kterých dopodrobna probereme vaši problematiku.

Investice do kalové koncovky je dlouhodobé rozhodnutí, a proto je důležité uvažovat nad spojitostmi z dlouhodobého hlediska.

4 základní parametry pro výběr odvodňovacího zařízení

1. Typ kalu
Prvním krokem při výběru vhodného odvodňovacího zařízení je zvážit typ kalu, který budete odvodňovat. Průmyslové a municipální kaly se liší svým složením, konzistencí a procesy, kterými procházejí před samotným odvodněním. Například kaly z ČOV, které zpracovávají odpadní vody z pivovarů, mohou obsahovat kvasinky, které mohou způsobovat problémy při „vločkování“. Kal totiž musí být možné „vyvločkovat“ za použití vhodného flokulantu.

Typy kalů - odvodňování

2. Technologie ČOV
Každá ČOV je unikátní a její technologie ovlivňuje výběr odvodňovacího zařízení. Například některé ČOV nemají vyhnívací nádrže, což znamená, že kal je "mladý" a obsahuje více navázané vody, kterou není možné odstranit klasickým mechanickým odvodněním. To snižuje výsledné % sušiny po odvodnění.

3. Kapacita zařízení
Kapacitu odvodňovacího zařízení je nutné pečlivě nadimenzovat. Obecně platí, že kapacita zařízení by měla odpovídat následujícímu vzorci: ekvivalent ČOV (EO) * 0,06 = kilogramy sušiny za den. Tento parametr určuje nejen velikost zařízení, ale i další faktory, jako je intenzita odvodňování během dne, spotřeba flokulantů a ekonomická výhodnost investice.

4. Prostorové možnosti
Při výběru odvodňovacího zařízení je třeba zohlednit prostorové možnosti vaší ČOV. Zatímco menší šroubové odvodňovací lisy lze snadno umístit i v menších prostorách, větší zařízení mohou vyžadovat speciální techniku pro jejich přepravu a instalaci. Alternativou může být instalace do kontejnerové buňky, která zajišťuje flexibilitu a případně možnost instalace mimo budovu ČOV. Nezapomínejte ani na vzdálenost dopravovaného kalu, oplachové vody, odvodu filtrátu a sušiny. Tekutý kal je možné dopravovat na větší vzdálenosti, ale “tuhé bláto“ nikoliv.

Typy odvodňovacích zařízení

Mezi nejčastěji používaná odvodňovací zařízení patří kalolisy, odstředivky, sítopásy a sítolisy, z nichž každé má své specifické výhody a nevýhody.

Šroubové odvodňovací lisy: Jsou energeticky úsporné a tiché, vhodné pro ČOV, které hledají robustní, efektivní a „jednoduché“ řešení.
Odstředivky: Vysokootáčkové zařízení, které má řádově 10-20 x větší spotřebu energie, ale může dosahovat vyšších % sušiny na výstupu (v řádech jednotek).
Sítopásy: Jednoduché zařízení, které je snadné na údržbu, ale zastaví velkou plochu a dosahuje nižší % sušiny na výstupu.
Sítolisy: Podobné šroubovým odvodňovacím lisům, avšak využívají jiného mechanismus odvodňování, mají větší spotřebu oplachové vody a jednu z dražších technologií.

Test zařízení přímo v provozu

Před samotným výběrem vhodného zařízení, doporučujeme zařízení otestovat přímo v provozu vaší ČOV. Testování poskytne cenné údaje o tom, jak se zařízení chová ve vašich konkrétních podmínkách, a umožní vám zjistit, jaký typ odvodňovacího zařízení bude nejlépe vyhovovat vašim potřebám.

Jak postupovat při výběru odvodňovacího zařízení?

Výběr vhodného odvodňovacího zařízení by měl vycházet nejen z technických parametrů, ale i z vašich preferencí a finančních možností. Je třeba zvážit nejen počáteční investici, ale také náklady spojené s provozem a servisem. Servisní náklady mohou být minimalizovány pravidelnými kontrolami a údržbou zařízení, což prodlouží jeho životnost a zlepší celkovou ekonomickou návratnost investice.

Instalace a zaškolení

Po objednání zařízení následuje jeho instalace a zaškolení obsluhy. Během instalace naši technici zajistí, aby zařízení bylo správně umístěno a propojeno s vaším systémem ČOV. Během školení se seznámíte s provozem zařízení, jeho nastavením a údržbou. Po instalaci jsme k dispozici pro technické poradenství a samozřejmostí je také možnost úprav instalace.

Odvodňovací zařízení MIVALT

Servis a prodloužení záruky

Pravidelný servis je klíčem k dlouhodobému bezproblémovému provozu odvodňovacího zařízení. Doporučujeme minimálně 1x ročně provést kontrolu zařízení, která zahrnuje prohlídku a případnou výměnu opotřebovaných dílů. Stejně tak jako u auta se doporučuje výměna oleje po 10 000 km nebo 1 roce, stejně tak doporučujeme pravidelný servis i u našich zařízení. Předcházíme tím případným poškozením. Pravidelné čištění po zastavení stroje zamezí zatvrdnutí materiálu u pohyblivé části stroje, který pak působí jako abrazivum a zvyšuje opotřebení prstýnků a šnekové hřídele.

Výběr správného odvodňovacího zařízení je zásadní investicí do vaší budoucnosti, které má smysl. Proto pečlivě zvažte všechny výše uvedené faktory a zvolte řešení, které vám bude dlouhodobě přinášet nejlepší výsledky.

Potřebujete další informace?
Chcete se potkat na konzultaci? Neváhejte nás kontaktovat.